onsdag 16. juli 2014

Om vinmonopol, politikk og byutvikling - del 2

Jeg har fått ny kunnskap. Den 27.januar år skrev jeg en bloggpost om lokalisering av Vinmonopolet i Kongsvinger. Nå, et halvt år etter, har vi flyttet bedriften vår til stasjonssida, og selv om vi driver internettbasert virksomhet og ikke er avhengig av trafikk inn dørene, har jeg har snakket med de som driver butikker på stasjonssida, gårdeiere og med politikere, og jeg har lest litt i alkoholloven, artikler og fakta om betydningen av Vinmonopolets beliggenhet rundt omkring i Norges kommuner.

Å huse et Vinmonopol er faktisk veldig attraktivt. Vinmonopolet har - ja, en monopolsituasjon i Norge, og har stor betydning og ringvirkninger i et lokalsamfunn. Det er derfor alle kommuner ønsker å få et Vinmonopol, og det er derfor det er så stor kamp om lokalisering av et eller flere Vinmonopol i hver eneste kommune.

Det er selvsagt ekstra attraktivt for kjøpesentrene, siden Vinmonopolet tiltrekker seg flere kunder, som også gir økt omsetning til de andre butikkene i kjøpesenteret. Det vil igjen gi økte inntekter til kjøpesentrene ved at mange butikker har omsetningsbasert husleie.Vi vet at kjøpesentrene rundt omkring i Norge subsidierer husleien til Vinmonopolene nettopp fordi de tjener inn pengene gjennom økt trafikk og økt omsetning hos butikkene ellers.

Vinmonopolet selv driver sine utsalg etter bedriftsøkonomiske prinsipper, (som i seg selv er et paradoks, siden Norges alkoholpolitikk er så strengt regulert etter helsemessige prinsipper hvor myndighetene ønsker å begrense forbruket.) Vinmonopolet ønsker derfor å være lokalisert der de mener kundegrunnlaget er størst for å få størst mulig omsetning. I de siste tiårene har det gjerne har vært i kjøpesentre i det ganske land.

For oss forbrukere kan det være en fordel at Vinmonopolet er lokalisert i et kjøpesenter. Når vi er på kjøpesenteret og handler mat, klær, en bok, et par sko og medisiner, kan vi enkelt stikke innom polet å kjøpe med oss en flaske vin eller to før vi løper ut døra. Kan hende er Vinmonopolet åpent en ekstra time også, så vi rekker det etter jobb.

Så hvorfor skal politikerne blande seg inn i Vinmonopolets beliggenhet?
Det er respektive kommunestyre i hver kommune som styrer alkoholpolitikken i henhold til alkoholloven. Det gjelder blant annet skjenketider, godkjenning av skjenkebevillinger og lokalisering av Vinmonopol. Johan Aas, leder i Kongsvinger FrP, tar derfor feil når han sier at det må være opp til Vinmonopolet selv å bestemme hvor de vil være lokalisert. Det er opp til han og de andre kommunestyremedlemmene å bestemme hvor Vinmonopolet skal være lokalisert. Han sammenligner Vinmonopolet med DnB eller Glåmdalen, og at politikerne ikke bestemmer hvor disse bedriftene skal være lokalisert. Jeg regner med at han er feilsitert, for man kan selvsagt ikke sammenligne Vinmonopolet med ordinær næringsvirksomhet.

Politikerne har ansvar og myndighet til å bestemme hvor Vinmonopolet skal være lokalisert, og politikerne må forstå at de skal blande seg inn, fordi det har med byutvikling å gjøre, og har ikke noe med Vinmonopolet som ordinær næringsaktør å gjøre. Men andre næringsaktører er selvsagt avhengig av Vinmopolets beliggenhet, siden det tiltrekker trafikk. Dette er stort sett det eneste virkemiddelet politikerne har til å styre ønsket trafikk i sentrum ut over ordinære reguleringsplaner for sentrumsutvikling.

Sektor skal bygge ut Kongssenteret Vest med flere butikker og større tilbud. Det er bra for Kongsvinger og for oss som bor i distriktet. Vi trenger utvikling og er avhengig av at eiendomsutviklere ønsker å investere her. Det vil samtidig medføre at Midtbyen får enda flere butikker. Spørsmålet politikerne må stille seg er om en trafikkskapende bedrift som Vinmonopolet i tillegg må være lokalisert i Kongssenteret, slik at nesten all handel i Kongsvinger skal skje i et kjøpesenter. Er det en ønsket utvikling av bysentrum?

Dersom politikerne vedtar at Vinmonopolet kan flytte til Kongssenteret, hvilke konsekvenser ser de for næringsdrivende på stasjonssida? En enkel gjennomgang av butikker på stasjonssida viser at de fleste er privateide av mennesker som bor i Kongsvinger, mens de fleste butikker i Kongssenteret i dag er kjedebutikker som ikke har noen lokal tilknytning. Ser politikerne at det kan få negative konsekvenser for butikkdriverne på stasjonssida dersom Vinmonopolet flytter, og i så fall, hva tenker de om det i et helhetlig perspektiv for handels- og næringsutvikling i kommunen?

Vinmonopolet "redder" ingen - men Vinmonopolet skaper trafikk
Jeg opprettholder argumentet mitt fra bloggposten min i januar om at det ikke er Vinmonopolet alene som skal "redde" stasjonssida. Det kan jo godt være at Kongssenteret vil trenge Vinomonopolet fremover, siden trafikkstrømmen gjennom byen vil endres betraktelig fra høsten av. Noen fremhever at butikker har lagt ned på stasjonssida til tross for at Vinmonopolet har vært lokalisert her. Det er korrekt, men vi vet også at av alle privateide butikker som startet opp i Kongssenteret da det åpnet i 2001, er det bare Eurosko som er igjen, og mange kjedebutikker har også lagt ned i årenes løp. Det er derfor ikke riktig å si at Vinmonopolet skal redde stasjonssida, men det er korrekt at Vinmonopolet i seg selv er trafikkskapende, og hvem vet hvordan det ville vært på stasjonssida disse årene dersom Vinmonopolet ikke hadde vært lokalisert her?

Hva så med Vinmonopolets egne ønsker?
Jeg forstår at Vinmonopolet driver etter bedriftsøkonomiske prinspipper, at de mener å få et større kundegrunnlag på Kongssenteret, og at de kanskje får bedre leiebetingelser. Men det er altså ikke slik at det er Vinmonopolet som bestemmer sin beliggenhet i en kommune. Det bør være en god, konstruktiv dialog for å komme frem til den beste helhetlige løsningen både for alle parter. Både vi og Vinmonopolet kjenner utfordringene med en lav gjennomsnittlig omsetning pr. innbygger i Kongsvinger på grunn av handelslekkasje til Sverige, og det ser ikke ut til å bli noen endringer i overskuelig fremtid. Vinmonopolets andre argumenter for å flytte fremstår ikke som seriøse. 

Vi forventer at politikerne i Kongsvinger tenker helhetlig byutvikling, og at de derfor tar i bruk de verktøyene de har for å sikre vekst i hele sentrum. Vi trenger sterke bysentrum på begge sider av elva, og Sektor Eiendom med Petter Stordalen på eiersiden er en solid eier av Kongssenteret. Vi gleder oss derfor over at de satser mer i Kongsvinger. Den situasjonen har vi ikke på stasjonssida med et fragmentert eierskap og utfordringer med mange aktører som har ulike strategier med sitt eierskap.

Vi trenger et bredt og fremtidsrettet handels- og næringsgrunnlag også på stasjonssida. Det er mange mennesker som satser og tar stor økonomisk risiko for å drive butikk og yte servicetjenester i dette området. Ved å vedta at Vinmonopolet kan flytte til Kongssenteret vil politikerne gjøre det enda vanskeligere for de næringsdrivende på stasjonssida. Det er ikke helhetlig, næringsvennlig politikk.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar