mandag 27. januar 2014

Om vinmonopol, politikk og byutvikling i Kongsvinger

Det er viktig for en kommune å ha et vinmonopol for å være en attraktiv for sine innbyggere og potensielle innflyttere. Kommuner rundt omkring i Norge kjemper om å få polutsalg, som for eksempel her på sørvest-landet.

Alkoholpolitisk har Vinmonopolet en klar samfunnsoppgave som skal sikre ansvarlig salg av alkohol, og for de som er interessert styrer AS Vinmonopolet etter følgende pyramide:



Vinmonopolet er sterkt politisk regulert, men siden kommunene rundt om i Norge kjemper om å få et polutsalg, antar jeg at det er viktig for lokalpolitikerne å ha et godt vinmonopoltilbud til sine innbyggere. 

Da Vinmonopolet i Kongsvinger skulle få selvbetjening og finne egnede lokaler i byen for 10 år siden, søkte AS Vinmonopolet Kongsvinger kommune om godkjennelse for flytting til Kongssenteret. Den gang foreslo Høyres Pernille Egeberg at søknaden skulle innvilges, men den ble avslått av kommunestyret med 20 mot 13 stemmer. 

I rådmannens vurdering til kommunestyret sto det blant annet: " Rådmannen vil legge vekt på kommunens næringspolitiske interesser og den innvirkningen et utsalg vil ha til å trekke til seg kunder som gir positive effekter også for andre næringsdrivende innen handel. Det er et ønske om å beholde og utvikle gode handelsmijøer i begge sentrene på hver sin side av Glomma. En flytting av Vinmonopolets utsalg til Kongssenteret vil kunne gi negative effekter for utviklingen av Sentrum Syd." 

Flertallet i kommunestyret avslo altså AS Vinmonopolets søknad om å flytte til Kongssenteret av næringsmessige hensyn i Sentrum Syd.

10 år er gått, og AS Vinmonopolet er igjen på jakt etter nye lokaler. Lokalavisa Glåmdalen skriver i en artikkel den 17.januar at AS Vinmonopolet fortsatt mener Kongssenteret er mest attraktivt som lokalisering av Vinmonopolet. 

Glåmdalen skriver på lederplass den 18.januar at det er "Mange grunner for Syd-pol". Der trekkes blant annet samfunnsperspektivet frem, og Glåmdalen frykter en utarming av bydelen dersom polet blir borte. Videre skriver Glåmdalen at Vinmonopolet er noe mer enn vanlig næring, at det også er en offentlig virksomhet, og at kommunen derfor må øve innflytelse på lokalisering av vinmonopolet.

Her er det mye argumentasjon å ta tak i.

1. Markedsbehov

Vinmonopolet har 4 hovedkategorier av butikker, basert på sortimentsgrupper - fullsortimentsbutikker, hovedsortimentsbutikker, grunnsortimentsbutikker og distriktsbutikker. For å være fullsortimentstbutikk med rundt 1600 produkter, må utsalget omsette fra 500 000 liter til 1,6 millioner liter i året. Utvalget synker med omsetning ned til distriktsbutikkene, som i tillegg har åpent kun 4-5 dager i uken. Les mer om det og annen informasjon om etablering av polutsalg her.

Som alle forstår innebærer det at et polutsalg får større sortiment når salgsvolumet stiger. Det vil si at innbyggerne i Kongsvingerdistriktet får tilgang til et større utvalg dersom omsetningen øker. Og alle som har lest markedsføring vet at lokalisering er viktig for å øke omsetningen. Det er jo nettopp derfor Vinmonopolet ønsker lokalisering i Kongssenteret. Vinmonopolet i Kongsvinger kjemper en hard kamp mot Systembolaget i Charlottenberg, og det er derfor viktig for oss som lokale kunder at de øker sin omsetning, slik at de forhåpentligvis går opp en kategori - ikke ned, og dermed får et større utvalg. Å gå opp fra f.eks en grunnsortimentsbutikk til hovedsortimentsbutikk gir oss større utvalg på rundt 400 flere produkter samt lengre åpningstider. 

Vi må ikke glemme at Vinmonopolet i Kongsvinger lever av oss lokalkunder som legger igjen våre penger her i stedet for på Systembolaget i Sverige. Prisene står fast, men dersom vi kan få et større utvalg og lengre åpningstider ved at Vinmonopolet lokaliseres i Kongssenteret, er det ut fra et kundeperspektiv en klar fordel at det flyttes.  

2. Næringspolitikk

Næringspolitiske argumenter i Sentrum Syd trekkes igjen frem som et argument på hvorfor Vinmonopolet fortsatt må være lokalisert på sydsiden av Glomma. Nå er det på tide vi kaller en spade for en spade og innser fakta. Når Sentrum Syd Gruppen i løpet av siste 10 årene ikke har klart å skape handelsvekst i området, er det på høy tid å innse at samfunnet har videreutviklet seg, og at man må tenke nytt når det gjelder utvikling av Sentrum Syd.

Kan det være slik at Kongsvinger rett og slett ikke er stort nok til å ha likeverdige handelssentra på begge sider? I så fall må kommunen i samarbeid med gårdeiere utarbeide reguleringsplaner som sikrer ønsket byutvikling på begge sider av elva.

La oss heller utfordre gårdeierne på hvilke alternative scenarier de ser for sine bygårder. Hvilke investeringer er de beredt til å gjøre for å videreutvikle Sentrum Syd? Hvordan kan de samarbeide? Hvordan kan de utfordre seg selv, hverandre og kommunen til å se nye muligheter?

Kongsvinger kommune må selvsagt ha en helhetlig plan for hvordan de ønsker å utvikle sentrum i byen. Det har mange av oss utfordret kommunen på i lang tid. Jeg mener kommunen må øve press overfor Coop Romerike for å få til en plan for gamle Esso-stasjonen sammen med Mega-bygget. Og hvorfor ikke de samarbeide med Møbelringen og Kiwi-senteret om en mer helhetlig løsning i den delen av Sentrum Syd? Og hvilke planer har Rom Eiendom som eier stasjonstomta? Rimfeldt Eiendom fikk kjøpe parkeringsplassen bak Jernbanegata for noen år tilbake. Hvilke tidsfrister har de på seg til å presentere planer og fremdrift for bygging på tomta? Hva med KB Eiendom som eier høyblokka - hva kan de bidra med? Det er selvsagt enda flere aktører enn de nevnte som må ta ansvar. Og la oss slippe utspill fra enkeltaktører som i sosiale media og i avisen klager over at kommunen raserer Sentrum Syd. Samarbeid i stedet med hverandre og kommunen.

Det blir forøvrig interessant å observere og analysere eventuelle nye kjøremønstere inn i og gjennom byen når nye E16 står klar til høsten. Det kan skape endret atferd for gjennomkjøringstrafikk når hovedveien nå vil gå langs hele sydsiden av Glomma gjennom byen.



3. Om å kaste stein i glasshus

Glåmdalen står selvsagt fritt til å mene hva de vil om lokalisering av Vinmonopolet, men jeg synes det blir litt spesielt at de på lederplass skriver at de frykter en utarming av bydelen, når bedriften selv sammen med blant andre DnB, Friskus Sport, Glåmdal Bandasje og Sentrum Syd legesenter flytter fra Sentrum Syd til Epa-bygget uten at jeg kan erindre spesielt sterke meninger på lederplass om hva flyttingen av så mange arbeidsplasser betyr for butikkene i bydelen. Vi kan alle forestille oss hva det betyr for markedsgrunnlaget til butikkene og kafeene når så mange arbeidsplasser forsvinner fra området i løpet av så kort tid. Det er høyst sannsynlig mye mer alvorlig enn at Vinmonopolet flytter til Kongssenteret.



Jeg håper derfor at dagens kommunestyre legger føringer som er til beste for byens helhet og for byens innbyggere og ikke kun aksepterer "utarmeringskortet" som ble trukket for 10 år siden, og som følges opp nå. La oss håpe at kommunestyret anno 2014 ser denne helheten for byutvikling, og handler deretter.

La oss samtidig utfordre gårdeiere og kommunen på hvordan de i fellesskap kan tenke helt nytt og alternativt for å legge til rette for "Nye Sentrum Syd". Kan hende det er smart å se muligheter for å utvikle kontorer, leiligheter og skape fortetting, slik at det beveger seg mer folk i området. Ikke minst er det et stort behov for både fortetting og oppgradering langs Glommengata for å binde bydelene sammen. Jeg mener uansett det er et stort behov for et helt nytt tankesett for å videreutvikle Sentrum Syd, og det har ikke kun med lokalisering av Vinmonopolet å gjøre.

Jeg ønsker alle aktører lykke til med arbeidet og samarbeidet.





1 kommentar:

Kommentar